gutenberg editor blokken

De nieuwe Gutenberg editor in de praktijk

Afgelopen donderdagavond kwam de update voor WordPress 5.0 beschikbaar en inmiddels heb ik deze versie op verschillende test websites gezet. Ze staan allemaal nog overeind. Deze website draait nu ook op versie 5.0. Ik voelde zelf wel een beetje de spanning. Zijn alle templates en plugins compatible met deze versie? En hoe gaan mensen de Gutenberg editor vinden? Voor je nu zelf op update knop gaat drukken, maak eerst even een backup en probeer het anders op een kopie van je website uit.

Werken met de nieuwe Gutenberg editor.

Ik heb een korte video gemaakt waarin ik de meestgebruikte blokken laat zien. Over het algemeen gaat het vrij makkelijk na een aantal keer oefenenen, dus laat de nieuwigheid je er niet van weerhouden om over te stappen naar Gutenberg.

En ga jij Gutenberg gebruiken?

Komende maandag heb ik een eerste sessie met wat klanten om Gutenberg uit te proberen. Lijkt jou dit ook wel wat? Vanaf 2019 start ik met Samen-Doe sessies, 4x per jaar werken aan je blog. Je kan hiervoor een strippenkaart gebruiken.1 strip per sessie. Laat hieronder een reactie achter en laat weten wat jouw ervaringen zijn.

Moet ik al updaten naar versie 5.0

Mijn advies is om te wachten, december is een drukke maand, en als ik het zo her en der lees en volg is het nog niet duidelijk of 5.0 helemaal stabiel is. Wacht tot de eerste bugs er uit zijn en kijk in januari of je er aan toe bent. Het is verstandig om dit samen met je webdesigner/webbouwer te doen. Een backup is heel verstandig voordat je update.

Gutenberg editor

Vanochtend heb ik met een aantal klanten de editor uitgeprobeerd en alle vier waren positief en gaan de editor ook gebruiken. Hij werkt heel fijn en ze kregen er weer zin in bloggen. Uiteraard zitten er van dingetjes in die nog niet zo fijn werken. Wij kregen de melding dat video’s niet ingesloten konden worden, maar we zagen hem wel in de preview. Het uitlijnen van een tekst over de foto heeft niet veel opties. En sommige CSS elementen moeten nog gestyled worden in de CSS door een webdesigner.
Deze pull quote was denk ik wel de leukste ontdekking. Een kleurvlak voor een quoteKAN ZIJN DAT HIJ CONFLICTEERD MET BESTAANDE STYLING ZOALS BIJ MIJ 🙂

Studio Sandra Gortemaker

Studio Sandra Gortemaker richt zich op vrouwelijk ondernemers die graag ondersteuning willen in hun online marketing. Ik help je bij het opzetten van je WordPress website, landingspagina en/of salespagina en je MailChimp campagnes. Ik ben hierin jouw sparringpartner en coach.

Reacties (2)

  • Hoi Sandra, dank voor de heldere uitleg maandag. Vraagje nog: als ik een link invoeg, kon ik eerder bij de instellingen van die link de tekst die je ziet veranderen. Nu kan dat niet meer. Heb je daar een oplossing voor? En ik hoor graag hoe ik de blog kan delen met mijn andere social mediakanalen.
    Groetjes en een fijn weekend!
    Inze

    • Studio Sandra Gortemaker

      Hoi Inze, ik zie op dit moment ook niet de mogelijkheid om een extra of andere tekst toe te voegen. Staat er al een link op en wil je de tekst aanpassen dan kan je het beste in het midden van de tekst gaan staan en die dan aanpassen. Zo behoud je de link. En anders opnieuw typen. Wat betreft Publicize, ik heb het nagevraagd bij Jetpack en het zit er wel in maar wat verborgen. Lees hun blog hierover.https://jetpack.com/support/publicize/#publicize-in-the-block-editor Binnenkort zal ik een nederlandse uitleg schrijven en posten.

Is er nog iets onduidelijk of heb je een andere vraag? Laat het me weten door een reactie achter te laten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contactgegevens

Btw NL1047.02.217.B02
KVK 53368959

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor

Esdoornstraat 3 8021 WB Zwolle

%d bloggers liken dit:

Alle (cookie)scripts worden geblokkeerd totdat je klikt op accepteren. meer info

Onderaan in de footer vind je een link naar mijn privacy- en cookiebeleid. Hieronder een korte samenvatting:

Alle gegevens die worden verzameld via Google Analytics zijn anoniem. Ik hoef hier geen toestemming voor te vragen, maar het is wel fijn om te weten dat ik dit gebruik.
Maak je gebruik van formulieren of de reactiemogelijkheid op deze website. Dan maak je automatisch de keuze voor het plaatsen van cookies. Het is niet mogelijk deze opties te gebruiken zonder het plaatsen van cookies. Uiteraard bewaar ik je mail of aanvraag niet langer dan nodig. Reacties en aanvragen via een formulier op worden opgeslagen op mijn website en in mijn Gmail.
Meld je je aan voor een MailChimp nieuwsbrief dan worden deze gegevens opgeslagen in mijn MailChimp account, totdat je jezelf weer afmeld.

Sluit venster