Goed gebruik van kopjes en paragrafen

Aangepast op: 10 jan, 2023

Plaats jij al je teksten als een grote lap tekst op je website? Tijd voor verandering. Hiërarchie in een webpagina is belangrijk. Voor SEO, voor je lezer en voor usabillity.

Wat bedoel ik met hiërarchie?

Het gaat hierom de opbouw van de teksten het gebruik van afbeeldingen en de opmaal van de pagina.

Usability

Het gaat hier om de onderliggende html code. Gelukkig hoef je geen code te kennen maar wel is wel belangrijk om er van af te weten. Gebruik je een teksteditor dan kan je kiezen of iets een kopje moet zijn of een paragraaf, soms kan je ook een quote kiezen. Deze worden dan voor jou achter de schermen omgezet naar een <H1>, <H2> en <p> etcetera. In de video hieronder leg ik het uit met behulp van de Gutenberg editor. Let er op dat je voor de tussenkopjes een h2 gebruikt en voor subkopjes een h3. Heb je een zijkolom dan gebruik je ook een h3.

Voor je lezers

Naast de hiërarchie die in de code moet kloppen is er ook een visuele hiërarchie. Dit is een belangrijke manier om het kijkgedrag van een bezoeker te sturen. Je kan ook met de tekstgrootte een introtekst en platte tekst laten zien wat het belangrijkste is.

Waarom belangrijk voor SEO

De crawler/robot die pagina’s indexeert en doorloopt, kan alleen maar door de technische kant van de pagina gaan. Deze ziet geen tekstvlakken en kleuren ook kijkt deze niet naar de grote van de tekst. Maar deze kijkt wel naar de opbouw van een pagina. Deze wordt herkend door het gebruik van de juiste html tags zoals opsommingen, kopjes en paragrafen. Ook leest deze de alt en titels van afbeeldingen en niet te vergeten en heel belangrijk interne en extern linkjes. Wil je goed gevonden worden dan moet Google je pagina ook kunnen aanmerken als waardevolle content.

Opbouw van een tekst

Uiteraard zorg je ook voor een opbouw van de tekst. En daarom staat er in de kop en eerste alinea waar je tekst over gaat. In de hoofdtekst ga je diepte in. Zorg dat alle informatie er in staat en niet nog meer vragen oproept. Je sluit vervolgens af met een samenvatting en of conclusie. En vergeet vooral de call-to-action niet. Een tekstschrijver kan je hier alles over leren bijvoorbeeld Anne >>

Maak een tekst aantrekkelijk door afbeeldingen er bij te plaatsen die de tekst ondersteunen. Is het zuiver decoratief dan vul je geen alt tekst in. Deze wordt namelijk opgelezen door screenreaders, wel fijn als deze achterwege kan blijven als deze niks toevoegt.

Visuele tools om je teksten op te maken

Dit doe je door:

  • te onderstrepen,
  • vet maken en
  • een tekst in italic neer te zetten.
  • Ook zijn opsommingen fijn.
  • Buttons
  • Een quote tussendoor

Maaruh niet allemaal tegelijk he.

Verder kan je spelen met tekstgrootte en kleuren, maar hier geld ook, doe dit met mate en bijvoorbeeld alleen op een landingspagina waarbij de eerste tekst direct moet triggeren.
Tekstkaders en panels met afbeeldingen, tekst en een link zij ook manieren om een enorme lap tekst op te breken in korte leesbare stukjes.

Toegankelijkheid

Wil jij je website laten screenen? Je kan hier voor terecht bij verschillende partijen. Toegankelijk Zwolle biedt off en online screenings.

Lees meer over toegankelijkheid

Photo by Elizabeth Woolner on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Contactgegevens

Fotografie

De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.