Ben jij een starter en wil je zelf aan de slag? Lees dan hier verder>>

Google Search Console, wat kan je er mee?

Google Search Console is een gratis online tool, die je helpt om beter gevonden te worden in de Google zoekmachine. Ben jij ook benieuwd?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Google Search Console heeft vier pijlers

Als je naar de website van Google Search Console gaat zie je deze vier pijlers uitgelicht:

  • Optimaliseer je content met Zoekanalyse
  • Geef je content weer op Google
  • Ontvang meldingen voor problemen en pas je site aan
  • Krijg inzicht in hoe Google Zoeken je pagina’s ziet

In Google Search Console doorgeven dat je website live staat

Als je website net live is dan kan je jouw sitemaps uploaden naar Google Search Console. Je laat dan weten welke pagina’s en blogs er zijn. Je geeft aan dat hij geïndexeerd mag worden. Je hoeft dat niet elke keer te doen als je iets aan je website wijzigt. Hierna wordt je website vanzelf van tijd tot tijd bezocht, dat is een voortdurend proces van Google. Maak je enorm grote wijzigingen dan is het wel wijs om ze nogmaals te uploaden. In deze video laat ik zien waar je de sitemaps kan vinden en hoe je ze upload. Gebruik je de Yoast SEO plugin dan maakt deze een .xml document voor je, die je kan doorgeven. In feite upload je niet een document maar vul je dit in: /post-sitemap.xml voor berichten en /page-sitemap.xml voor pagina’s.

voorbeeld van een sitemap in Google Search Console

Maak zelf een account aan of laat dit doen door je website bouwer en zorg dat je toegang hebt via jouw gmail adres.

Prestaties

Met Google Search Console krijg je inzicht in welke zoekwoorden gebruikt zijn, voordat bezoekers op je website zijn gekomen. In de video hieronder laat ik zien wat je kan vinden op onder het tabje prestaties.

Wat krijg je te zien als je wat meer doorklikt op de getallen? Dat zie je in de video hieronder. Probeer het ook een in je eigen dashboard. Wat valt jou op? Wat zou jij kunnen verbeteren?

Gebruik de filters

Wat heel interessant is, zijn de filters. In de video hieronder laat ik zien hoe je kan filteren op CTR en positie. En welke inzichten dit je kan geven.

Onderzoek naar een pagina

In onderstaande video klik ik door op een zoekterm en kijk ik welke pagina’s daarbij vertoond worden. Daarna typ ik de zoekterm in Google en nog een keer via incognito browsen. Probeer dit zelf ook eens. Wellicht kan je n.a.v. zo’n klein onderzoekje al besluiten de metabeschrijving van je pagina aan te passen. Misschien wil je een video publiceren over dit onderwerp.

URL inspectie

In deze tab kan je een pagina onderzoeken van je website. Als je bij je prestaties ziet dat het bezoek in eens een stuk minder is geworden kan via een inspectie onderzoeken wat er aan de hand is. Als je een fout hebt gevonden, kan je deze aanpassen en aangeven dat Google de link opnieuw mag valideren. Ze checken dan of de fout er uit is en deze word dan op gecorrigeerd gezet.

Index

Onder het tabje krijg je inspectie rapporten van Google over je dekking en sitemaps. Ook kan je hier pagina’s opgeven die uit Google wil verwijderen. Probeer de fouten op te sporen en laat de url’s opnieuw valideren.

Lees meer over het onderwerp: Meten is Weten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onderwerp: ,
Aangepast op: 28 nov, 2022

Heb je nog een vraag n.a.v. dit blog?

Sandra Gortemaker is werkzaam als grafisch ontwerper, webdesigner en adviseert in deze hoedanigheid over marketing. Het juist inzetten van je website en nieuwsbrief verhoogt je leads.

Meer omzet uit je website?

Doe mee met het 3 maanden traject

De eerste groep is inmiddels gestart.

Vanaf begin december kan je je opgeven voor de groep van januari 2023.


Vul een zoekterm in:

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Contactgegevens

Fotografie

De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.