Gutenberg editor activeren? Wat gebeurt er dan met mijn website?

Afgelopen week stuurde ik een mail naar mijn klanten met de vraag welke editor ze wilden gebruiken. De klassieke editor of over naar de Gutenberg editor.De vraag riep eigenlijk nog meer vragen op en daarom bij wijze van test en showcase een korte blog met de Gutenberg editor.Een van de vragen was of het blogoverzicht de intro nog wel toont. Veel van mijn websites maken een gebruik van een overzichtspagina die de uitgelichte afbeelding en titel toont plus een intro. Werkt dit nog wel?

Bestaat de ‘read more’ tag nog wel?

Jazeker, je moet hem nu als blok toevoegen. Typ je eerste paragraaf en klik dan op het plusje aan de linkerkant. Hierna opent er een pop-up en daar kies je onder de tab pagina-layout voor de lees meer. Zie ook de video hieronder.

Wat gaat er met mijn website gebeuren?

Ik heb de plugin in juli op een live website aangezet en toen had ik problemen met witte pagina en layouts die stuk gingen. Daarbij gebruik ik een pagebuilder en dat werkt niet samen. De Gutenberg editor is ook een pagebuilder vandaar. Omdat ik niet een hele nieuwe website wil opzetten heb ik tweede plugin geïnstalleerd. De “Disable Gutenberg” plugin. In de video leg ik uit hoe je deze configureert/instelt voor alleen berichten. Uiteraard ken ik jouw website niet en kan ik je niet garanderen dat het bij jou goed gaat.Deze blog ben ik trouwen gestart in de Gutenberg editor maar nu ik hem weer open, opent hij hem weer in de klassieke editor. Het gaat ook bij mij nog niet helemaal goed. En als ik wil bewerken krijg ik weer blanco pagina’s. Maar mijn website zelf gaat niet stuk.Om deze reden adviseer ik voor nu om nog even te wachten met het activeren van Gutenberg. Doe dit bij voorkeurs samen met jouw webdesigner. Of wacht de update van WordPress 5.0 af, dan zit hij er sowieso in.Wil je met de klassieke editor werken kies er dan voor om deze nu al te installeren. Deze optie zie je als het goed is in je dashboard staan, direct na inloggen.

Wat doe ik als mijn website stuk gaat?

Als je nog bij de plugins kan, deactiveer dan de Gutenberg plugin. Kan je er niet bij dan moet het via FTP toegang gebeuren door je webdesigner. Deze kan daar de plugin deactiveren door de map een andere naam te geven.

Ik wil graag starten met de Gutenberg editor, maar kan ik ook leren hoe ik hem moet gebruiken?

Ja dat kan. Ik organiseer begin 10 december een Samen-Doe-Dag voor Gutenberg.

SamenDoeDag (Gutenberg editor)

Graag wil ik je uitnodigen voor een SamenDoeDag, de eerste van hopelijk een lange reeks. We gaan samen aan de slag met de nieuwe blokken editor voor WordPress zodat je er bekend mee kan raken en ook weet hoe je er een blog mee kan opmaken. Je moet dan al wel de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben.Ben je geïnteresseerd om kosteloos twee uur samen te oefenen met deze editor? Stuur me dan een mail en geef je voorkeurs dag en tijdstip aan. Ik zal dan een Datumprikker uitzetten voor de eerste twee weken van december naar de personen die reageren.Je kan kiezen uit:
 • Maandag t/m vrijdag ochtend tussen 9:30-11:30
 • Of dinsdag of donderdagmiddag tussen 15:00-17:00
Aantal personen: Er is plek voor maximaal 6 personen per keer.Lokatie:  De Creative Cooperatie Esdoornlaan 3, Zwolle.

Studio Sandra Gortemaker

Studio Sandra Gortemaker richt zich op vrouwelijk ondernemers die graag ondersteuning willen in hun online marketing. Ik help je bij het opzetten van je WordPress website, landingspagina en/of salespagina en je MailChimp campagnes. Ik ben hierin jouw sparringpartner en coach.

Reacties (3)

 • Kan ik in Gutenberg een landingspagina aanmaken ondanks een thema dat geen landingspagina ondersteund? Ik gebruik namelijk wordpress theme twenty seventeen 😉 en daarin is een landingspagina (zonder menu ed) niet mogelijk…ik zoek een manier waarin dit wel kan (plug-in?). Alvast bedankt!

  • Studio Sandra Gortemaker

   Naar mijn idee is Gutenberg nog niet zover om een mooie landingspagina mee te maken. Ik heb geen favoriete plugin die landingspagina’s maakt. Ik gebruik zelf een thema van Yootheme waarin dit mogelijk is.
   Ik heb even gezocht, misschien is dit een goede: https://nl.wordpress.org/plugins/landing-pages/ Ik heb er zelf geen ervaring mee.

Is er nog iets onduidelijk of heb je een andere vraag? Laat het me weten door een reactie achter te laten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contactgegevens

Btw NL1047.02.217.B02
KVK 53368959

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor

Esdoornstraat 3 8021 WB Zwolle

%d bloggers liken dit:

Alle (cookie)scripts worden geblokkeerd totdat je klikt op accepteren. meer info

Onderaan in de footer vind je een link naar mijn privacy- en cookiebeleid. Hieronder een korte samenvatting:

Alle gegevens die worden verzameld via Google Analytics zijn anoniem. Ik hoef hier geen toestemming voor te vragen, maar het is wel fijn om te weten dat ik dit gebruik.
Maak je gebruik van formulieren of de reactiemogelijkheid op deze website. Dan maak je automatisch de keuze voor het plaatsen van cookies. Het is niet mogelijk deze opties te gebruiken zonder het plaatsen van cookies. Uiteraard bewaar ik je mail of aanvraag niet langer dan nodig. Reacties en aanvragen via een formulier op worden opgeslagen op mijn website en in mijn Gmail.
Meld je je aan voor een MailChimp nieuwsbrief dan worden deze gegevens opgeslagen in mijn MailChimp account, totdat je jezelf weer afmeld.

Sluit venster