Je gaat voor jezelf beginnen en je hebt een website nodig. Maar als je gaat zoeken krijg je zoveel opties te zien. Wat is nu de juiste? Waar begin je?
Wat vind jij leuk om te doen en wat zou je kunnen uitbesteden. Stel een budget vast en een doel voor je website. Wil je een mooi visitekaartje omdat je genoeg werk via andere kanalen krijgt. Of heb je de website echt nodig om nieuwe klanten te vinden.
Hoe wordt je straks gevonden? Daar zijn organische (gratis) manieren voor zoals gebruik van je socials en zoekwoorden/zinnen (SEO) gebruiken op je website. Daarnaast kan je gaan adverteren (SEA).
De meeste tijd en budget wordt verdaan als je niet aansluit bij de klantbehoefte. Zorg daarom eerst voor een gedegen klantonderzoek. Zorg dat je ze begrijpt, wat hun problemen zijn en wat ze van je willen. Hier schrijf je jouw teksten op en hier kies je jouw foto’s en illustraties op uit. Hier bepaal je de klantreis mee en dus welke pagina’s je website moet hebben.
Het is goed om alvast een website live te zetten, zodat deze geïndexeerd kan worden door Google. Maar, beter is te beginnen de klant en de content. Heb jij al goed voor ogen wie jij als klant wil hebben, en wat je wil uitstralen naar deze klanten.
Om een huisstijl te kunnen ontwerpen, een website, materiaal voor je socials moet je een sterk merk neerzetten. Een grafisch ontwerper kan je hier bij helpen. Ook zijn er personal brand coaches. Deze ontwerpen niet maar kunnen jou wel helpen om jezelf goed neer te zetten, zodat jij een goede briefing aan de ontwerper kan geven. Maar je kan ook zelf aan de slag gaan met moodboards.
Benodigde tijd: 7 dagen.
Bouw je eigen website met de gratis software WordPress, en volg deze stappen:
Bij een hosting provider of hostingpartij kan je jouw domeinnaam claimen en een hostingpakket kopen en koppelen.
€1,- hosting betekend weinig tot geen service, meer kans op een trage website en problemen. Hosting via een ICT bedrijf kan als je ook andere services van hen gaat afnemen zoals Office 365, of laptop onderhoud. Vaak zijn ze geen specialist in WordPress. Mijn advies is te kiezen voor een WordPress hosting pakket of WP managed zodat de server instellingen optimaal zijn voor WordPress.
Er is een optie om via WordPress.com een website te maken, maar je zit hier in een afgeschermde omgeving en je bent beperkt tot hun selectie van thema’s en plugins. Meer hierover op deze pagina met uitleg over hostingproviders kiezen.
Vraag rond in je netwerk om te horen welke partij men tevreden over is. Zelf werk ik met hosting paketten van Versio, YourHosting, Natuurlijk Hosting, Antagonist en Hostnet.
Zodra je een hosting pakket hebt, kan je ook een zakelijk e-mailadres aanmaken. Met de iMap indeling staat jouw mail op de server en kan je deze op meerdere apparaten binnenhalen.
Bij het kiezen van een thema zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
1. Koop bij een bedrijf en niet op een marktplaats. Bij voorkeur een premium template die met regelmaat wordt ge-update. Dat is vaak i.c.m. een abonnement waar je jaarlijks wat voor betaald. Doe je dit niet dan is er een kans dat de bouwer er mee stopt of het bewuste template niet meer onderhoud. Waardoor deze niet meer samenwerkt met andere code van WordPress of plugins. Zelf heb ik een licentie voor YOOtheme thema’s, zou je deze willen gebruiken neem dan contact op met mij.
2. Check of er een service optie is. Bij premium template kan je altijd de eigenaar mailen voor hulp als er iets mis is. Of als je iets wil laten bijbouwen (niet gratis).
3. Bedenk of en zo ja met welke pagebuilder je wilt werken. Elke website bouwer heeft zo zijn eigen voorkeur, maar jij moet er mee kunnen werken. Met een pagebuilder kan makkelijk landingspagina’s maken, met je eigen indeling. Yootheme heeft een ingebouwde versie met voorbeeldpagina’s. WordPress zelf werkt met de Gutenberg editor maar is nog volop in ontwikkeling.
Overige pagebuilders installeer je apart met een plugin. Wil je weten wat een plugin is? Lees dan dit blog >>
4. Kies een thema wat het dichts bij jouw huisstijl ligt. Afgeronde knoppen, kleuren etc.. In de meeste thema’s kan je kleuren en fonts aanpassen.
5. Kies een thema waarbij je alles kan aanpassen, kleuren, fonts, menu indeling etc.
6. And last but not least, check of er een mobiele responsive weergave mogelijk is voor mobiel en tablet. Dit is een must have!
Tijdens de installatie wordt er gevraagd een inlognaam een wachtwoord te verzinnen. Gebruik niet je eigen naam, admin of andere voor de hand liggende namen. Gebruik bij voorkeur ook geen e-mailadres zoals info@, admin@, webmaster@ of je voornaam. Het kan wel maar het is allemaal wat gevoelig voor hacks. Je kan heel makkelijk een alias of een extra e-mailadres aanmaken die je speciaal voor je website gebruikt.
Na de installatie is er standaard een thema van de makers van WordPress geactiveerd. Nu is het tijd om je eigen thema te installeren via het dashboard. Je logt vaak in op je website via jouwwebsite.nl/wp-admin. In de thema instellingen vind je optie om kleuren en fonts aan te passen. Vaak ook de plek om je logo en menu in te stellen en aparte weergave voor mobiel.
Op deze manier zet je jouw website dicht voor bezoekers maar laat je weten dat er binnenkort een website live gaat. Jij als eindgebruiker kan dan in alle rust bouwen aan je website. Zodra je klaar bent, kan de plugin worden gedeactiveerd en verwijderd.
Vaak kan je ook alvast je contactgegevens plaatsen en de linkjes naar je social media kanalen. Je kan ook een nieuwsbrief versturen zodra je live gaat. Zorg dan dat men hun e-mailadres kan achterlaten. Hiervoor kan je een mailprogramma kiezen en koppelen of een contactformulieren plugin installeren en een formulier plaatsen op de under construction pagina. Zoek in het tabje plugins op de term “Maintenance” en je hebt keuze genoeg.
Ga naar het tabje Pagina’s en maak daar eerst wat lege pagina’s aan als je een kale website installatie hebt zonder demo content. Maak hier jouw pagina’s aan. Kijk bij je concullega’s wat de meestgebruikte pagina zijn. Vaak is dit, over ons, contact, aanbod, testimonials, blog. Vaak zie je ook home staan, de paginatitel kan echter wel afwijken. Gebruik je payoff of slogan bij voorbeeld. Het logo heeft ook altijd een link naar de homepage. Alleen is het menu item “home” zo ingeburgerd dat men nog niet zonder kan.
Ja dit kan jij. Ga naar Instellingen>Permalinks. Vink het bolletje aan bij “Berichtnaam”. Misschien is het al aangevinkt, maakt niet uit. En klik op “Opslaan”. Dat is alles, zo zorg je dat je mooie linkjes (Url’s) krijgt.
Ga naar weergave>lezen en kies de pagina die de homepage (voorpagina) wordt en welke de blog wordt. Ook al ga je (nog) niet bloggen dan kan je hem al wel instellen. Klik op save. Zet de blogpagina niet in jouw menu en op concept als je nog niet wil starten.
Ga naar weergave>menu’s en maak daar een nieuw menu aan. Noem het bijvoorbeeld hoofdmenu. Hier sleep of klik je alle pagina’s naar toe. Daarna kan je ze op volgorde slepen. En nu komt het trucje voor home. Klik rechts bij de verzameling van alle pagina’s die in je menu komen op de homepage en open dat menu item met dat pijltje in de rechterbovenhoek. Hier verander je het label naar home. Hiermee wijzig je alleen het label maar niet de paginatitel. Heb je een menu item met een te lange naam? Dan wijzig je deze hier in een kortere benaming. Vink aan waar je deze wil tonen. Misschien wil je een apart mobiel menu, een footer of topmenu? Je maakt het allemaal hier aan.
Ga naar Instellingen>Discussie. Haal de vinkjes weg “Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen” ” Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe” en als je geen interactie op je blog wil ook bij “Sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten”. Loop alles na en zet ook een vinkje bij handmatig goedkeuren. Helaas is WordPress heel gevoelig voor spam via deze kanalen. Later kan je dit weer aanzetten of per bericht.
Je bent nu klaar om je pagina’s een voor een te gaan vullen! Heel veel plezier hiermee! Aanvankelijk van jouw voorkeur begin je met vullen of kleuren en fonts kiezen. Kan ook door elkaar, doe ik ook altijd :-). En vergeet niet je logo in te voeren. Dat kan vaak onder de styling opties van je thema.
Ik ben zelf van van YOOtheme heb een heel online programma geschreven. Wil je zelf aan de slag maar met hulp? Let me know!
Er komt vanzelf een melding als er een nieuwe update is. En tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om auto-update in te stellen.
Zie je de technische kant van het onderhouden van een website niet zitten? Zoek dan support. Webdesigners bieden vaak onderhoudscontracten aan, sommige providers ook. Maar let op, vaak alleen bij website waarbij ze zelf de bouw hebben gemonitord. Weet je dus nu al dat je dit niet wilt gaan doen. Weet je niet wat je moet doen als je website offline gaat tijdens het updaten. Schakel dan vooraf support in. Wil je gaan werken werken een YOOtheme thema, dan ben je van harte welkom bij ons!
De live gang van jouw website is een feestje waard. Organiseer een zoom meeting! Laat het weten op je social media kanalen en via je nieuwsbrief! Je mag trots zijn op je zelf.
Hoe wordt je nu gevonden? Daar zijn organische manieren voor zoals gebruik van de socials en zoekwoorden/zinnen (SEO) gebruiken op je website. Daarnaast zou je kunnen gaan adverteren (SEA). De meeste tijd en budget wordt verdaan als je niet aansluit bij de klantbehoefte. Zorg daarom eerst voor een gedegen klantonderzoek. Zorg dat je ze begrijpt, wat hun problemen zijn en wat ze van je willen. En bied dit aan op je website.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle
Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.
Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959
Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw
De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.
Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.
Geef een antwoord