Hoe update je een WordPress website

Aangepast op: 17 mrt, 2023
Onderwerp:

Als je een WordPress website hebt moet je deze regelmatig updaten. Maar vind je dit toch wel een beetje spannend? Schaf een onderhoudscontract aan of doe het zelf met de volgende stappen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Je website veilig houden is iets wat een soms een onbestemd gevoel kan geven. Want het is niet helemaal jouw ding en je weet ook niet altijd waar je op moet letten. Daarom een stappenplan voor jou.

Dit blog is onderdeel van het thema WordPress beveiliging, lees er meer over op de overzichtspagina.

Waarom moet je updaten?

Updates gaan vaak om het oplossen van foutjes en beveiligingsupdates. Doe je dit niet of te laat dan vergroot je het risico dat je website gehacked wordt of door Google gezien gaat worden als niet veilige website. Het kan ook zijn dat je provider je website offline haalt omdat deze ook een gevaar vormt voor anderen die een website op dezelfde (shared)server hebben draaien. Maar dan heb je het ook echt te bont gemaakt door niet meer naar je website om te kijken.

Voorkom een hack door onbekenden

Helaas worden WordPress vaak gehackt. Dat betekend dat men probeert in te breken op jouw hosting omgeving via jouw website. Vaak om via die weg op jouw server te komen en daar eigen bestanden neer te zetten.

Dat klinkt super eng, en dat wil je ten alle tijde voorkomen. Daarom zorg je dat je altijd de nieuwe updates die beschikbaar komen, uitvoert.

Je ziet aan de rode bolletjes met een getal erin dat er een update is. Met de melding van een update is er ook bekend wat er verbeterd is en waarom, en dus ook bij mensen die kwaad willen. In de bijna 20 jaar dat ik websites maak is de keren dat ik het mee heb gemaakt op 2 handen te tellen. En vaak ging het om websites die helemaal niet meer werden bijgehouden. Deze melding om het even in een groter perspectief te zetten. Wees je er van bewust dat het heel belangrijk is en ken de risico’s. Maar je hoeft er niet wakker van te liggen.

Op welk moment ga je updaten

Kies een rustig moment aan het begin van de dag en niet om tien voor vijf. Mocht er iets fout gaan dan heb je genoeg tijd om contact op te nemen met je webdesigner of hostingpartij. Veiligheidsupdates zo snel mogelijk. Overige kan je opsparen voor 1x per maand of kwartaal.

Automatisch updaten

Vanaf wordpress versie 5.5. kun je plugin en templates op enable automatic update zetten. Lees hierover meer in dit blog >>

Bij sommige hostingpartijen kan je via software installatie je WordPress website installeren. Heb je dat indertijd gedaan dan kan je via de Softacolous of Installatron software instellen dat hij je website automatisch update. Hij checkt dit dagelijks. Als het fout gaat zet hij de backup vanzelf terug en krijg je een notificatie o phet e-mailadres wat je indertijd bij de installatie hebt opgegeven.

Krijg je zo’n melding check dan wat er mis is gegaan en doe het indien nodig handmatig via je WordPress Plugin overzicht.

Stap 1 – Maak een backup

Als er iets fout gaat moet je een backup kunnen (of laten) terugzetten. Weet je niet of je dit hebt? Je kan deze stap ook laten instellen door je webdesigner.

  • Handmatig en/of automatisch via een backup plugin (VaultPress van Jetpack, WP duplicator, UpdraftPlus, BackWPup, BackupBuddy)
  • Via je hostingpakket met bijv. Softaculous software
  • Een goede hostingpartij maakt elke dag backups. Alleen is het niet altijd gratis om dit terug te laten zetten. En je moet even wachten voordat ze het terugzetten of je krijgt een bestand en dan moet je het alsnog zelf doen.

Waarom kan er iets fout gaan? In de meeste gevallen gaat het om een bug, een foutje in de code van de plugin. Als je goede plugins kiest zit je meestal goed. Meer over de keuze van plugins vindt je hier in dit blog.

Stap 2 – Zorg voor FTP toegang

In sommige gevallen blijft de update hangen en kan je eenvoudig het documentje .maintenance verwijderen om je website weer online te krijgen.

Als een plugin niet meer matched omdat hij verouderd is, kan hij een foutmelding geven. Of zorgen dat de website offline gaat. Ook hier kan je dan achter de schermen via FTP de plugin verwijderen. Of de plugin deactiveren door de naam van de pluginmap te veranderen van bijvoorbeeld Jetpack naar _Jetpack. Dit geeft je ook weer toegang tot de website.

Of bel je webdesigner (eventueel kosten aan verbonden).

Als je dit kunt en je vind dit niet te spannend, dan kan je zelf je WordPress website updaten!!

Stap 3 – Verwijder niet gebruikte plugins

Plugins die je niet gebruikt kan je deactiveren. En alle gedeactiveerde plugins kan je verwijderen. Heb je ze ooit weer nodig dan kan je ze dan weer installeren en activeren.

Vraag je webdesigner waarom bepaalde plugins er in staan. Hieronder een voorbeeld. Lees de info in de lichtgrijze balk eerst voordat je een plugin installeert. Lees ook de reviews.

Check actieve installaties en compatibiliteit met huidige versie WordPress

Stap 4 – Update de plugins

Klik nu een voor een op het updaten van de plugins. In 99% van de gevallen gaat dit goed, dus wees gerust. You can do it!

Let op, heb je WooCommerce geïnstalleerd? Zorg dan dat je een kopie/kloon/staging van je website maakt voordat je gaat updaten. Deze plugin is vrij groot en er hangen veel extra plugins aan vast. Test de updates dus eerst op je kopie website. Dit word ook aangeraden door WooCommerce zelf.

Stap 4 – Update WordPress

Update naar de laatste versie van WordPress. De update link staat altijd bovenaan in je dashboard. Bij grote versies zul je een overzicht krijgen met alle nieuwe toepassingen. Bij kleine krijgt je alleen korte melding dat het gelukt is.

Stap 5 – Verwijder inactieve thema’s

Laat je actieve thema staan, en laat 1 extra als backup staan. Mocht de update niet goed gaan dan kan hij altijd terugvallen op deze plugin die hij dan automatisch pakt als backup

Teveel (oude) thema’s laten staan maakt je website kwetsbaar.

Stap 6 – Update je thema

Als je dus nu max twee templates hebt staan kan je deze ook gaan updaten.

Foutmeldingen en/of Crash

  • Zorg dat je via FTP de plugin uitschakelt door de map naam aan te passen zoals eerder omschreven
  • Check of je thema up-to-date is en of je de laatste versie van WordPress hebt
  • Komt je website hierna weer in beeld, verander de mapnaam weer terug en probeer nogmaals te updaten
  • Gaat het weer mis, herhaal dan de stap zodat hij gedeactiveerd en verwijder hem
  • Zoek een nieuwe plugin die hetzelfde doet. En als het echt een must have is probeer hem dan opnieuw te installeren. Blijft het probleem ontstaan neem dan contact op met de bouwer.
  • De bouwer zal uiteraard vragen of het thema en de WordPress versie up-to-date zijn.

foto: https://unsplash.com/@icons8

Lees ook deze blogs over WordPress beveiliging

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Contactgegevens

Fotografie

De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.