Maak je eigen WordPress website

Aangepast op: 20 sep, 2022
Onderwerp:

Zelf een website bouwen met WordPress is niet moeilijk, maar hoe zorg je er ook voor dat deze er professioneel uitziet en gevonden word?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Dit blog is onderdeel van een serie over WordPress. Bekijk het hele overzicht op deze pagina.

Wat is WordPress

WordPress is gratis software waarmee je een website kan bouwen. Installeer je WordPress op je hostingpakket (niet gratis) dan staat er gelijk al een voorbeeld website. WordPress is open-source software, je mag er dus op door bouwen. En dat wordt heel veel gedaan. Na installatie heb je een enorme keuze aan templates (look & feel) en plugins (bijvoorbeeld een formulier, cookiemelding, statistieken een webshop). Voor beiden zijn er premium (betaalde) versies omdat hier veel ontwikkelwerk in zit en ze ook up-to-date gehouden moeten worden.

Hoe zorg je dat je website er professioneel uit ziet?

Vormgeving. Daar kunnen we kort over zijn. De eerste indruk zegt heel veel en de eerste ervaringen ook.

  • Komt de website betrouwbaar over (vormgeving, testimonials).
  • Word ik aangesproken, hoe lezen de teksten.
  • Kan ik de informatie die ik zocht makkelijk vinden.
  • Laad de website snel genoeg.
  • Hoe is de structuur van de website .
  • Is het menu logisch.
  • Kan ik zoeken op de website.
  • Wat voor een afbeeldingen worden er gebruikt (niet te veel stockfoto’s).
  • Staan er keurmerken op
  • Wat staat er op de over ons pagina.

Kan ik echt zelf een WordPress website bouwen?

In de meeste gevallen zal je heel ver komen omdat alles online te vinden is. Wil je echter jezelf tijd, frustratie en stress besparen dan is het wijs om te kijken waar je zelf energie van krijgt en wat je beter kan uitbesteden. Zelf ben ik er ook in 2012 mee gestart, nadat ik ook website in MMbase, Joomla, Typo3 websites heb gemaakt. Gelukkig hoef je niet zelf meer aan de slag met php, html, css & javascript doordat deze onderhoudssystemen er zijn gemaakt.

Mijn tip: gebruik een YOOtheme template. Hier zitten voorbeelden voor pagina layouts ingebouwd en je kan vanaf scratch bouwen. Daarbij kan je kiezen voor een thema om in ieder geval een basis vormgeving neer te zetten die consequent in één stijl staat.

Download de checklist

Ik heb een checklist voor je die je kan downloaden.

Naam
Ik abonneer mij ook op updates over deze onderwerpen:
Je krijgt mail bij nieuwe blogs en aanbod van trainingen.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe wordt mijn website gevonden?

Je kunt het beste je website aanmelden via Google Search Console om het proces van opgenomen worden in de Google index te versnellen. Maar daarmee ben je er nog niet. Wil je via de zoekmachine gevonden worden dan moet Google jouw pagina’s uitkiezen als match voor een zoekvraag in hun zoekmachine. Bepaal van te voren welke concurrenten je hebt en of jij hier tussen kan komen door een nog betere pagina te maken. Installeer de Yoast SEO plugin. Heb je teveel concurrentie om op een organische manier gevonden te worden dan kan je beter kiezen voor een andere strategie. Opvallen op een social media kanaal en/of adverteren. Alleen live gaan is niet voldoende.

Lees meer over SEO op deze pagina >>

Waarom voor WordPress kiezen?

WordPress is super populair, er wordt veel voor gemaakt. En er zijn veel tutorials te vinden. Je kan er zelfs een leeromgeving, webshop of evenementen website mee maken. En je kan het zelf hosten op je eigen hosting omgeving. Je zit niet vast aan een systeem wat door één bedrijf is ontwikkelt (en wat er zomaar mee kan stoppen). Je kan overstappen naar een andere webdesigner of developer als de samenwerking niet loopt. De reden dat ik ben overgestapt naar WordPress is er een van vraag en aanbod. Er was indertijd veel vraag naar en ik vond het erg intuïtief werken. Daarnaast hoef ik zelf niet te programmeren omdat er heel veel (premium) plugins worden aangeboden. Voor bijvoorbeeld formulieren, cookie afhandeling, SEO, caching etc.

Weten hoe ik mijn plugins kies? Lees er dit blog over>

Zijn er ook nadelen aan WordPress?

Ja, deze zijn er zeker. Omdat WordPress zo veelgebruikt wordt is deze ook heel erg vatbaar voor hacks. Updates volgen elkaar snel op je moet dus veel meer updaten dan bij een besloten systeem. Zolang je deze updates bijhoud en je kiest niet voor €1,- hosting is er niks aan de hand.

Waar je ook mee op moet letten is het thema en de plugins. Zorg dat het thema geschikt is voor mobiel, koop bij voorkeur niet bij een marktplaats met losse auteurs (deze kunnen er zomaar mee stoppen). Zorg dat er een groot bedrijf achter zit, met meerder werknemers.

Download niet zomaar een plugin en ook niet teveel. Je gebruikt hiermee code van een derde partij. Deze kan slechte code schrijven. En slechte code kan je website om zeep helpen. Ivm de AVG moet je ook checken of er ook data wordt opgeslagen en zo ja, of dat wel in Europa is.

Meer informatie over het AVG proof maken vind je hier in dit blog

WordPress.com

Je kan ook kiezen voor wordpress.com, dit is de betaalde variant van wordpress.org. Hierbij wordt je wel beperkt in wat je mag installeren qua plugins en thema’s. Pas vanaf 15,- per maand kan je zelf plugins installeren, zie de prijzen op deze pagina. En hiervoor krijg je dan wel automatische updates, een eigen domeinnaam kiezen, premium template, backups etc. Als je helemaal zonder hulp van webdesigner of webdeveloper aan de slag wil, is dit een optie. Achteraf deze personen inschakelen zal wat lastiger worden omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft en niet snel in dit systeem wil werken.

Photo by Domenico Loia on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Contactgegevens

Fotografie

De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.