Ik heb je hulp nodig, doe je mee met een klein onderzoekje??  Ja Tuurlijk >>

MailChimp – een campagne versturen

In deze tutorial neem ik je mee in de stappen die je neemt voordat je de campagne daadwerkelijk verstuurd.

Stap 4 Campagne versturen – Tutorial

Een complete training volgen? Kijk dan onder de knop “online leren” in het menu.

Lees ook de andere stappen

 1. Een account aanmaken
 2. Een verzendlijst maken
 3. Signup formulieren stylen
 4. een-campagne-versturen
 5. Een basis template maken
 6. Je Mailchimp nieuwsbrief stylen

Ben je meer van de video’s kijk dan eens hier >>

Aangepast op: 21 apr, 2021

Comments (42)

 • Hi Sandra!

  Ik heb een vraag over affiliate marketing in mailchimp.
  Ik zou graag een e-book in mijn mail campagne willen toevoegen, in dit e-book staan een aantal affiliate links. Nu weet ik dat mailchimp niet zo happig is op affiliate marketing. Is deze manier van affiliate marketing wel mogelijk? Via een E-book waar deze linkjes in staan? (Het E-book, schrijft een advies uit)

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Dorieke,
   Als je het e-book als een pdf bijlage meestuurt, en de affiliatelinkjes staan daarin en niet in de campagne zelf dan lijkt me dat prima te mogen. Als je ze in de campagne zelf wilt gebruiken dan zou ik dit artikel goed lezen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee en kan je hier niet op adviseren. About Affiliate Links in Mailchimp: https://eepurl.com/dyijVj. Ze zijn idd niet happig op linkjes naar domeinen die op hun blacklist/denylist staan. Dan kan je account geblokkeerd worden.

 • Hoi Sandra,

  Ik heb een nieuwsbrief en die verstuurd naar een Audience. Echter krijgen mensen die zich inschrijven deze nieuwsbrief niet. Ik heb een nieuwe campagne aangemaakt met een trigger op de vorige campagne, maar nu krijgen de nieuwe inschrijvingen mijn mails ook niet.

  Heb jij misschien een idee waar dit aan kan liggen?

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Masha
   Bij het verzenden van een campagne is het eerste wat je doet een Audience kiezen. Hier komt dan automatisch een blauw onderstreept getal te staan. Op dit getal kan je klikken en dan kan je zien naar wie hij gaat. Dat is de eerste check. De volgende check is naar je Audience gaan, en deze personen opzoeken. Kan je zien op welke lijst ze komen? Is er een dubbele opt-in, en is die niet afgerond? Je hebt het over triggers, dus een automation? Dan gaat er waarschijnlijk iets niet goed met de trigger zelf. Staat de automation misschien nog op pauze? Klopt de trigger wel? Klik hier ook eens op de ‘count’, wie staat er in de wachtrij?

 • Goedenavond Sandra,

  Ik ben voornemens een 1e nieuwsbrief te gaan versturen via Mailchimp.
  Ik heb een maillijst. Ik begrijp dat ik niet zomaar mag gaan mailen zonder toestemming. Hoe kan ik wettelijk toestemming verkrijgen?

  Ik hoor het graag.

  MvG
  Loes Könemann

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Loes. Je krijgt toestemming door mensen zelf te laten inschrijven. Dan wordt dit geregistreerd in het systeem. Bij de het aanmelden via een formulier moet je duidelijk vermelden wat ze er voor terugkrijgen. Je mag niet zomaar een lijst importeren met adressen als je van die personen geen toestemming hebt. Gebruik dus de signup formulieren van MailChimp en/of verwerk ze in je website.

 • Ha Sandra,
  Een aantal adressen staan niet in de audience, maar zijn ooit aangemeld geweest, maar kunnen zich niet meer aanmelden. (niet via formulier website en ik ook niet handmatig. Staan de adressen dan toch nog ergens verborgen? Unsubsribed?

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Petra
   Ik vermoed dat deze zijn opgeschoond door MailChimp zelf. Of ze hebben zichzelf afgemeld en jij mag ze er dan niet meer opzetten. Dan moeten ze zelf doen. Als je zelf geen adressen van de lijst heb gehaald dan kan je ze inzien via deze methode. Als je de namen kent dan kan je binnen je audience zoeken op naam.
   https://mailchimp.com/help/about-cleaned-contacts/

 • Dag Sandra,

  Zoals veel mensen met campagnes zullen merken wordt niet alles geopend. Is er een mogelijkheid om dezelfde campagne nog een keer te versturen, met bijvoorbeeld een andere kopregel, aan de personen die de eerste campagne niet geopend hebben?

  Groet,
  Pierre van Vita Vogel

 • Astrid Kuijken

  Ik heb een aantal adressen geïmporteerd in MailChimp. Kan echter mijn nieuwsbrief niet versturen. MailChimp wil dat ik eerst een bevestiging stuur dat de ontvanger akkoord gaat met het ontvangen van de nieuwsbrief. Dit heb ik nog nooit eerder gezien.

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Astrid
   Kan het zijn dat je het GDPR veld hebt aangevinkt? Dan krijg je nl deze melding ook.

 • Hoi Sandra,

  Onderaan de nieuwsbrief die ik wil versturen komt steeds mijn oude adres naar voren. Ik heb het adres al meerdere keren aangepast maar hij verandert het niet wanneer ik de nieuwsbrief verstuur. Hoe kan ik het adres blijvend veranderen?
  groetjes Tessa

 • Hi,

  Ik heb een nieuwsbrief via Mailchimp gemaakt en daarbij kon ik kiezen dat als mensen zich inschrijven voor de nieuwsbrief via de website ze deze dan automatisch zullen ontvangen. Dit is helaas niet het geval, niemand ontvangt de welkoms brief. In mailchimp staat erachter sending en niet sent heeft het daarmee te maken?

  Groetjes,

  Fleur

  • Sandra Gortemaker

   Hallo Fleur.
   Sending is in dit geval goed want het is een ‘ongoing’/doorgaand iets. Hij staat dus aan. De vraag is, wie ie er ingesteld als ontvanger, wat is de trigger. Als niemand nu iets krijgt (test het met een nieuw, nog niet eerder gebruikt e-mailadres) dan gaat daar iets mis.
   Verder zijn er 2 welkomstmailtjes. De 1-click-automation, of die vanuit de signup formulieren. Welke gebruik jij?

 • goedemiddag,

  ik heb een vraagje…
  wij hebben sinds enkele weken mailchimp voor het verzenden van mails naar onze klanten.
  nu zouden we ook graag een mail sturen op de dag dat ze jarig zijn.
  Het zou leuk zijn moest dit ook automatisch gebeuren.
  we hebben contacten aangemaakt en we hebben van de personen van wie we het weten de geboortedatum ingevuld.
  ook hebben we al een campagne aangemaakt maar hoe moet dit nu verder?

 • Klaartje Weijdema

  Hoi

  Mailchimp genereert automata de afzender. Naast de naam en het e-mailadres dat ik heb ingetypt als afzender geeft hij in de mail ook mijn huisadres weer. En dat wil ik niet. Hoe los ik dit op?
  Klaartje

 • Hi Sandra, als ik een campagne schedule dan verzend Mailchimp hem niet. Enig idee waar dit door kan komen? Timezone, datum, tijd alles staat goed. Groetjes Romy

 • Hallo Sandra,

  Ik wil hetzelfde als Astrid: een aanmeldformulier voor een evenement binnen een mailing. Ik heb een form gemaakt en die aan een button gehangen in de mail. Echter, als ik het test krijg ik bij het aanmelden de melding dat ik mij niet kan aanmelden omdat ik al in de Audience zit. Lijkt dus te gaan over het aanmelden voor de nieuwsbrief i.p.v. voor het evenement. Wat doe ik verkeerd? Dankjewel alvast!

  • Studio Sandra Gortemaker

   Hallo Iris
   Ik zou de plugin MailChimp for WordPress installeren. En dan hun formulier gebruiken. Deze herkent wel dat je al op de lijst staat, maar laat toe dat je de voorkeuren aanpast. Je zult dan wel een groep moeten aanmaken voor dat event binnen je Audience. Na inschrijving komt deze persoon dan in deze groep. Mits je de instellingen goed zet. Zie ook mijn blog https://www.sandragortemaker.nl/wordpress/plugin-mailchimp-for-wordpress/

 • Hoi! Thanks voor de heldere uitleg. Is het ook mogelijk om via MailChimp een tweede zending uit te sturen naar de mailadressen die jouw nieuwsbrief nog niet hebben geopend? Hoor het graag! Groet

 • Hoi Sandra, ik wil een nieuwsbrief versturen voor aanmelding van een evenement Ik dacht dat stuur ik een sign form mee dmv een button. Maar ik kan niet vinden hoe ik dat doe. Heb jij tips Ik heb al een form en bedank gemaakt. Gr Astrid

  • Studio Sandra Gortemaker

   Hallo Astrid, heb je het over een signup form van MailChimp. En dan voor een tweede lijst? De link van een signup form vind je op dezelfde pagina waar je deze hebt gemaakt.
   Deze link gebruik je als link op een button.

  • Studio Sandra Gortemaker

   Hallo Hester.
   Ik ga er vanuit dat je met ‘een ander mailchimpadres’ bedoelt een ander account? Dat kan niet met 1 druk op de knop. Je zou er een template van kunnen maken en dat template deel je (share). Dat kan met de opties in het uitklapmenu/dropdown menu aan de rechterkant bij de tab templates. Ga daarna naar je mail en zorg dat je ingelogd bent met het juiste account. Klik dan op toevoegen aan je account.
   Hierna kan je van het template weer een campagne maken. Let er op dat je de afbeeldingen opnieuw moet toevoegen, want die staan in principe in de media bibliotheek van het andere account.

 • Hoi Sandra,
  Ik kan de mailchimp niet verzenden omdat ik de Subject nog moet invullen. Dat heb ik gedaan, maar de knop ‘Save’ blijft grijs waardoor ik hem niet kan saven en dus verzenden. Wat doe ik fout?

  • Studio Sandra Gortemaker

   Hallo Gee
   Wil je mij een mailtje sturen met een screenshot/schermafbeelding?

 • Jan Riemersma

  Dag Sandra,

  Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik heb een site met Nederlandse en internationale bezoekers, aan wie ik nieuwsbrieven wil schrijven met mailchimp. Ik zou graag een onderverdeling willen maken naar voertaal (Nederlands/Engels). Wat kan ik daarvoor het beste gebruiken: Groepen of segmenten? Ik heb redelijk wat informatie nagelezen, maar vind geen duidelijke aanwijzing.

  • Studio Sandra Gortemaker

   hallo Jan je kan een taalgroep aanmaken zodat men kan kiezen uit een nederlandse of engelstalige nieuwsbrief. Vervolgens segmenteer je op deze groep. Alles blijft binnen 1 lijst.

 • Hoi Sandra,
  Als ik mijn MailChimp campagne heb verstuurd, maar op een later tijdstip hem nog 1 of meerdere losse geadresseerden wil nasturen, kan dat dan?
  Groetjes Nicolien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg me op deze kanalen (of niet)

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor

Esdoornstraat 3 8021 WB Zwolle

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Alle (cookie)scripts worden geblokkeerd totdat je klikt op accepteren. meer info

Onderaan in de footer vind je een link naar mijn privacy- en cookiebeleid. Hieronder een korte samenvatting:

Alle gegevens die worden verzameld via Google Analytics zijn anoniem. Ik hoef hier geen toestemming voor te vragen, maar het is wel fijn om te weten dat ik dit gebruik.
Maak je gebruik van formulieren of de reactiemogelijkheid op deze website. Dan maak je automatisch de keuze voor het plaatsen van cookies. Het is niet mogelijk deze opties te gebruiken zonder het plaatsen van cookies. Uiteraard bewaar ik je mail of aanvraag niet langer dan nodig. Reacties en aanvragen via een formulier op worden opgeslagen op mijn website en in mijn Gmail.
Meld je je aan voor een MailChimp nieuwsbrief dan worden deze gegevens opgeslagen in mijn MailChimp account, totdat je jezelf weer afmeld.

Sluit venster