Skip to main content
Luister naar dit blog artikel

WordPress en overgaan naar PHP8

Aangepast op: 7 jul, 2023

Check vandaag nog even de gezondheid van je WordPress website. Het rapport is te bereiken via je dashboard. Dit is belangrijk voor de veiligheid en de snelheid van je website.

php coderen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Photo by Nicole Wolf on Unsplash

PHP versie wordpress vinden

Wat is PHP en waarom moet ik dit weten?

PHP is een programmeertaal en WordPress is grotendeels opgebouwd in PHP. Deze taal kent een cyclus waarin er vernieuwingen worden doorgevoerd. Dan komt er een nieuwe versie uit. Oudere versies worden daarna uitgefaseerd en uiteindelijk niet meer ondersteund. En op dat moment wordt het een gevaar voor je website. Bekijk hier de cycli van PHP >> 7.4 wordt na 28 november 2022 niet meer ondersteund.

Maar wees gerust het overgaan naar versie 8 is heel makkelijk, en in een paar minuten gedaan. Er zijn echter wel wat haken en ogen die ik hieronder wil benoemen.

Wie moet mijn versie overzetten?

Het beste kan dit gedaan worden door degene die jouw website heeft gebouwd. En door iemand die weet of het thema en de plugins ook zover zijn dat ze meekunnen in de update. Wat je zelf kan doen is zorgen dat alles up-to-date is (als je geen onderhoudscontract hebt). Neem contact op met jouw website bouwer/webdesigner. Een tweede keus is via de klantenservice van jouw hostingpartij. Alleen kunnen deze niet snel schakelen als het fout gaat. In een enkel geval zal de hostingpartij uit zichzelf de keuze maken omdat ze hun eigen servers ook veilig willen houden. Aangezien eind november de uiterste datum voor 7.4 is heb je grote kans dat je ook mail vanuit je hostingpartij kan verwachten.

Let op, je bent zelf verantwoordelijk voor je website en je moet dus zelf je updates regelen of een contract aangaan zodat iemand het voor je doet. Je kan afwachten maar dan heb je uiteindelijk meer kosten.

Waar vind ik de PHP versie waar mijn website op draait?

Klik in je dashboard op home, dan zie je allemaal widgets(blokken met info) en hier zoek je status sitediagnose op. Klik op de link en dan kom je op de sitediagnose pagina. Je kan ook /wp-admin/site-health.php achter je URL plakken. Klik op informatie en scroll naar “server” en open dit tabje, hier staat de PHP versie waarop jouw website draait.

Wat kan er mis gaan?

Je website kan offline gaan doordat de code van je thema of plugins verouderd is. In sommige gevallen kan het wat minder opvallend zijn en worden er foutjes zichtbaar in de website die lastig te achterhalen zijn. Omdat 7.4 eind deze maand niet meer ondersteund word zullen de meeste actieve bouwers van thema’s en plugins hun code op orde hebben. Maar, maar heb je nu een thema die verouderd is (ooit gekocht maar geen licentie vernieuwd). Of heb je plugins die niet actief worden bijgehouden dan heb je echt een probleem. Deze kunnen jouw website bij een update naar PHP8 om zeep helpen.

Ik heb geen technische ondersteuning wat moet ik nu doen?

Maak een backup van je website. Doe alle updates die je zelf kan doen. Check daarbij ook de plugins. Hoe je dat doet? Daar heb ik een apart blog over geschreven. Het komt er op neer dat je de betrouwbaarheid checkt op basis van een aantal punten. Hier kan je meer lezen over WordPress plugins>> Vervang plugins die verouderd zijn. Gooi plugins eruit die je niet gebruikt. Verwijder ongebruikte thema’s. Het hoofdthema + child theme (als je die gebruikt) + reserve thema laat je staan en de rest kan weg.

Als alles up-to-date is log je in op je hostingaccount en ga je op zoek naar de Direct Admin link. Via de zoekfunctie zoek je op PHP version en dan hoop ik dat je bij de juiste pagina uitkomt. Aangezien elke hostingpartij weer een ander klantpaneel heeft is het onmogelijk om 1 uitleg te geven. Misschien heb je Plesk dan staat er bij je websitegegevens onder het kopje DevTools een versie in beeld.

Verander de current 7.4 naar 8.0.24 en sla op.

WordPress moet op versie 6 staan. Je kan in de meeste gevallen via direct admin bij je PHP versie instellingen en deze op 8 zetten. Gaat je website stuk doordat het thema of één van de plugins verouderde code heeft (ook PHP) dan kan je weer terug naar 7.4.

Onder Extra Features – Select PHP version
Klik op de blauwe link en kies voor versie 8.0.24

Er is ook al een nieuwere versie dan 8.0.24

Dat klopt, maar ik heb zelf gemerkt dat die bij mij nog problemen oplevert en ook niet de functie imagick heeft waar de sitediagnose ook vaak om vraagt. Je kan het altijd proberen. Gaat het fout op je website, dan weer een versie lager kiezen.

Voordelen van updaten

Het overgaan naar PHP 8 zal je website sneller en veiliger maken.

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees meer over het onderwerp:

Volg de WordPress training

online marketing studio sandra gortemaker

Wil jij je kennis over WordPress bijspijkeren? Dat kan met de online training waarin ik de meest voorkomende functies en werkwijzen bespreek.


Waar kan ik jou mee helpen?

Vul je zoekterm of zin in en druk op enter, zo vind je snel de bijpassende pagina.