Ben jij een starter en wil je zelf aan de slag? Lees dan hier verder>>

Week van de toegankelijkheid

Aangepast op: 30 nov, 2022

De week van de toegankelijkheid is dit jaar van 3 t/m 8 oktober 2022 . In deze week is er extra aandacht voor digitale toegankelijkheid.

Wil je hier meer over wil leren en je steentje wil bijdragen, dan is dit een moment om aan te haken. Er is veel informatie beschikbaar op de website weekvandetoegankelijkheid.nl en tips over wat je zelf kan doen.

Webinars en trainingen

Er wordt in deze week veel voorlichting gegeven, kijk hiervoor op de website van Week van de toegankelijkheid. Daarnaast is er vanuit WordPress zelf ook een projectgroep het a11y collectief die trainingen aanbied.

Wettelijke verplichting

Vanaf september 2020 zijn alle overheidsinstanties verplicht om voor hun websites en apps een toegankelijkheidsverklaring op te stellen en te publiceren. Voor andere ondernemingen is het nog niet verplicht, maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten, je kan nu al wat doen. Er komt steeds meer informatie en mogelijkheden voor handen om zelf een steentje bij te dragen.

Toegankelijk Zwolle

In Zwolle hebben we Toegankelijk Zwolle, waar bijna veertig vrijwilligers. Waarvan het meerendeel ervaringsdeskundigen zich inzetten voor een toegankelijke en inclusieve samenleving. Dit is een groep van bijna veertig vrijwilligers, het meerendeel ervaringsdeskundigen. Zij adviseren vooral op gebouwen en buitengebieden. Maar kortgeleden hebben ze ook een aantal websites van horeca gelegenheden getest. Lees hier hun bevindingen en waar zij op hebben gelet >>

Toegankelijke websites

Helaas is het qua digitale toegankelijk erg slecht gesteld. Ook mijn websites zijn niet geoptimaliseerd. En dit geld voor de meeste websites. Een deel is te wijten aan de code waarin de websites zijn geschreven. Maar als eindgebruiker kan je zeker wat doen. Te denken valt aan:

 • ALT teksten (tekstalternatief afbeeldingen)
 • Button en link teksten
 • Begrijpelijke menu indeling
 • Zoekfunctie
 • Taalgebruik
 • Kleurgebruik
 • Kan je zonder muis door je website tabben
 • Budget
 • Bewustwording

Ik doe inmiddels hard mijn best om te doen wat ik kan. Ik hoop jullie ook te inspireren om hiermee aan de slag te gaan. Laat je een nieuwe website maken, wees je dan ook bewust van kleurgebruik en kleurcontrast. Let daarnaast op je teksten en schrijf alt teksten alleen als ze niet decoratief zijn.

ALT teksten

weergave van het ALT tekst veld in WordPress

Jarenlang heb ik tegen mijn klanten gezegd dat je hier een SEO zoekterm in moet verwerken. En dat kan nog steeds maar het moet wel een omschrijvende tekst zijn. En wees je er van bewust dat deze wordt voorgelezen door een screenreader. Is hij puur decoratief dan laat je het veld leeg.

Lees verder, heb jij hem ook op je website staan? Bekijk nu, klik hier, allemaal loze teksten als je bedenkt dat dan nog geen idee hebt waar je naartoe gaat. Het lastige hierin is dat je niet een button wilt die net zo breed wordt als je hele pagina. Maar dit zou qua toegankelijkheid wel de oplossing zijn. Overweeg in dit geval een tekstlink, waarbij het wel kan. Soms kan je ook de class naam van de button toevoegen in de de link. Dit doe je als het met blokelementen werkt en je daar geen alt tekst kan opgeven. Je typt dan in de html na de a class=”button”. Check of vraag aan je webbouwer welke class er wordt gebruikt.

In de Gutenberg editor (wordpress standaard) waar ik nu in werk is dat niet mogelijk.

<a class="button" href="/URL">Link naam</a>

Is dit niet mogelijk, dan kan je er voor kiezen om de alt tekst van de button de beschrijving mee te geven. Helaas is dit in veel gevallen niet mogelijk. Hier is een rol weggelegd voor WordPress en templatebouwer.

Begrijpelijke menu indeling

Ik denk dat deze voor iedereen geld, want sommige menu’s bevatten zoveel menu items, en dan ook nog onderverdelingen dat je door het bomen het bos niet meer ziet. Versimpel je menu en de keuzes die je bezoeker moet maken.

Zoekfunctie

Zorg voor een duidelijk toegankelijke zoekfunctie. Voor heel veel mensen is een fijne manier om iets te vinden op een website. Ik merk dat ik deze heel vaak gebruik omdat ik het in het menu of in de footer niet kan vinden.

Taalgebruik

Maak gebruik van duidelijke titels en tussenkopjes. Gebruik daarnaast taal die voor iedereen te begrijpen is en een duidelijk opbouw heeft. Maak goed gebruik van kopjes, paragrafen, citaten en opsommingen. Deze mogelijkheden zijn in WordPress ingebouwd. Je titel is altijd een H1, tussenkopje een h2, en subparagrafen een h3. Lijstjes zijn opgebouwd uit “ordered of unordered lists” ul, ol en li. Gebruik dit en ga niet je teksten vetgedrukt maken en een paar punten groter om een kopje aan te geven.

Daarnaast is het belangrijk om simpele en begrijpelijke taal te gebruiken.

Kleurgebruik

voorbeeld testresultaat kleurcontrastmeting

Vooral het kleurcontrast op veel websites kan beter. Zoals je ziet heb ik ook nog wat werk te doen. En hier hebben we gelijk een punt wat erg lastig is voor veel designers, want hier moet soms een keuze gemaakt worden in mooi versus leesbaarheid. Ik merk dat ik dit zelf ook een lastige vind omdat je dan niet altijd de hele huisstijl kan doorvoeren. Maar je kan je dan ook afvragen of in het ontwerpen van de huisstijl al niet had moeten worden nagedacht over kleurgebruik. Ik weet dat een aantal ontwerpers ook altijd het ontwerp omzetten naar zwart wit om te checken of het kleurcontrast klopt. En mag je bijvoorbeeld ook een plugin (Userway) installeren die je kan gebruiken om de hele website in één keer tijdelijk om te zetten naar contrastrijke kleuren? De meningen zijn verdeeld…

Kan je zonder muis door je website tabben

Niet iedereen kan een muis vastpakken. Is jouw website ook te bezoeken zonder het gebruik van een muis? Kan je met de tab toets en de pijltjes toetsen door het menu? En door de hele website komen?

Budget

Deze noem ik expliciet omdat het veel tijd en dus geld kost om een template helemaal aan te passen naar de eisen van toegankelijkheid. Als je al een bestaande website hebt dan gaat het vaak om aanpassingen. Maar moet je nog starten met een nieuwe dan is het goed om voor een template te kiezen die voldoet aan de basisrichtlijnen. Voor ons is het nog niet verplicht maar in het kader van een inclusieve samenleving is het een goed streven om hier tijd voor vrij te maken en er wat aan te doen. In de meeste gevallen word er niet een apart budget vrijgemaakt voor toegankelijkheid. En vaak wordt dit ook niet besproken bij maken van een nieuwe website. Neem zelf het initiatief om hier tijd en geld voor in te ruimen.

Via deze link kom je op een overzicht van templates die voldoen aan de basisrichtlijnen

WordPress is zich er van bewust dat er aanpassingen gedaan moeten worden en voer dit langzaam aan door.

Bewustwording

Ik raad je aan om te beginnen met de blogs van Toegankelijk Zwolle deze zijn eenvoudig te volgen en geven goed weer wat jij zelf zou kunnen doen.

Daarnaast is het mogelijk om je website te laten screenen. En je kan extensies toevoegen aan je browser. Hiermee kan je zelf eens horen hoe je website klinkt. Voor Chrome heb je de volgende extensies:

 • WCAG Accessibility Audit Developer UI
 • axe – Web Accessibility Testing
 • WCAG Color contrast checker
 • ChromeVox Classic Extension (screen reader)

Daarnaast kan je de Voice over (vaak ingebouwd in je computer) eens aanzetten op je website en beluisteren hoe deze door je website gaat. Dan merk je ook gauw genoeg of de volgorde klopt waarin je door je website tabt. Of de alt teksten kloppen en of er informatie mist.

Daarnaast heb je de wA11y – The Web Accessibility Toolbox plugin en de WP Accessibility plugin om inzicht te krijgen in je eigen website en aanpassingen te doen. Ook te vinden via je Dashboard in de plugin bibliotheek.

A11y Collective

Het a11y Collective (uitspreken als Ellie) heeft een aantal trainingen online staan, waarvan er momenteel een aantal gratis te volgen zijn. Voor webdesigners en webdevelopers zeker interessant. Maar ook voor jou als opdrachtgever voor een nieuwe website. Zodat je weet wat er aangepast moet en kan worden.

Meer lezen over richtlijnen en eisen

Meer informatie over web toegankelijkheid kan je vinden op:

 • https://www.rijksoverheid.nl/toegankelijkheid
 • https://www.digitoegankelijk.nl/
 • https://www.accessibility.nl/over-toegankelijkheid/wat-is-digitale-toegankelijkheid
 • https://weekvandetoegankelijkheid.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor
Ik heb momenteel een flexplek bij verschillende verzamelgebouwen.

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Contactgegevens

Fotografie

De meeste foto's zijn gemaakt door Marieke Vogelzang van Time to shine. Beelden zijn eigendom van Marieke en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming.

Overige foto's komen van Unsplash of zijn in eigen beheer gemaakt met toestemming van mijn klanten.