In de zomervakantie heb ik andere werktijden, zie contact

WordPress editor Gutenberg

Sinds januari 2019 en met de update naar WordPress 5.0 is de klassieke editor vervangen door de Gutenberg editor. In deze blog laat ik je de verschillende blokken en mogelijkheden zien

Voor de meeste gebruikers zal dit een grote verandering zijn in de manier waarop ze hun berichten en pagina’s vormgeven.

Wat is een editor?

editor-wordpress

Hierboven zie je de oude vertrouwde editor. Je kan er teksten in opmaken, en quotes, een opsommingslijstje en afbeeldingen aan toevoegen. Deze editor zit bij alle berichten en pagina’s in je WordPress website.

Wat is er veranderd?

Je had een klassieke editor en nu is daar de Gutenberg editor bijgekomen. Elk stukje content, of het nu een paragraaf of een afbeelding is, voeg je in de Gutenberg editor toe met een blokelement. Je kiest het blok door op het + teken te klikken. Daarna vul je het blok.

Gebruikers die met een visuele bouwer (visual composer bijvoorbeeld) werken kennen het principe al. Houd er rekening mee dat het je tijd gaat kosten om deze manier van werken aan te leren.

Deze editor geeft je veel meer mogelijkheden om je pagina’s en berichten (blogs) op te maken zoals jij dat wil.

Heb ik hem ook al?

Het kan zijn dat je in januari 2019 of rond die tijd hebt gekozen om de klassieke te behouden. Dan is er een plugin geïnstalleerd die klassieke editor heet. Deze wordt ondersteund tot 2022. Je moet dus wel een keer overstappen naar de nieuwe manier van werken. Door deze plugin te deactiveren wordt Gutenberg actief.

klassieke editor WordPress
herkenbaar aan dit balkje met het woord klassiek er op

De oude blogs staan dan nog wel in de klassieke opmaak. Je kan ze handmatig omzetten door op de knop rechts boven te klikken. Klik op de 3 bolletjes die boven elkaar staan. En klik daarna op “Omzetten naar blokken”. In de praktijk merk ik dat niet altijd gebeurd. Is dat bij jou ook zo? Kopieer dan alles, knip het en daarna plak je alles in een paragraaf. Hij maakt in het beste geval dan automatisch de kopjes en paragrafen vanzelf aan.

Werk dit ook niet dan zal je het toch handmatig moeten doen.

omzetten-naar-blokken
rechterhoek, drie puntjes, omzetten-naar-blokken

Moet ik nu alles gaan omzetten?

Nee, dat hoeft niet, alleen als je dat zelf graag wilt. Ik adviseer wel vanaf nu te starten met Gutenberg. Als de editor echt niet meer ondersteund wordt na 2022 dan zijn je huidige blogs ook al drie jaar oud en wellicht verouderd. Maak er een gewoonte van regelmatig te checken of je blogs nog ondersteunend zijn aan jouw boodschap. Kunnen ze weg kan je ze herschrijven of samenvoegen? En als je ze aanpas, vergeet dan niet om ze opnieuw te delen.

Waarom deze nieuwe “Gutenberg” editor?

Er is steeds meer vraag naar een meer intuïtieve manier van vormgeven. Een platform als WIX maakt hier al gebruik van maar er zijn ook al losse add-on pagebuilders beschikbaar voor WordPress zoals Beaver Builder, ElementorDiviThemify,of  WPBakery  Zelf gebruik ik thema’s van Yootheme Pro waar een Pagebuilder in de front-end zit verwerkt.

Met deze editor voldoet WordPress aan de vraag om meer invloed te hebben om de vormgeving van je pagina. Wat voor invloed dit gaat hebben om de huidige pagebuilders is nog de vraag. Worden ze overbodig of vullen ze elkaar aan? Het thema van Yootheme Pro waar ik mee werk heeft inmiddels de Yootheme builder ook voor de berichten aangezet. Ik gebruik nu beide door elkaar omdat Gutenberg sneller werkt.

Hoe ziet het er uit?

Hier zie je in een hele korte video hoe het er uit ziet.

Bestaat de ‘read more’ tag nog wel?

Jazeker, je moet hem nu als blok toevoegen. Typ je eerste paragraaf en klik dan op het plusje aan de linkerkant. Hierna opent er een pop-up en daar kies je onder de tab pagina-layout voor de lees meer. Zie ook de video.

Ik wil graag starten met de Gutenberg editor, maar kan ik ook leren hoe ik hem moet gebruiken?

Ja dat kan. Ik organiseer elke maand een Samen-Doe-Sessie, schrijf je in en je kan bij mij op kantoor komen werken. Je hebt 20 minuten 1-op-1 uitleg en daarna ben er dan als backup. Je kan ook een privé uitlegsessie boeken.

Je kan ook zelf oefenen met de editor door een blog op concept te laten staan. Je kan dan alle blokken uitproberen en checken of de vormgeving samenwerkt met jouw thema!

Vormgeving van je thema

In principe zou je thema moeten samenwerken met de Gutenberg blokken. In de praktijk zie ik nog wel dat er extra styling door de webdesigner aangebracht moet worden. Vaak zit het hem in de CSS code.

Werken met de nieuwe Gutenberg editor.

Ik heb een korte video gemaakt waarin ik de meestgebruikte blokken laat zien. Over het algemeen gaat het vrij makkelijk na een aantal keer oefenenen, dus laat de nieuwigheid je er niet van weerhouden om over te stappen naar Gutenberg.

 

Reacties (2)

  • Hoi Sandra, dank voor de heldere uitleg maandag. Vraagje nog: als ik een link invoeg, kon ik eerder bij de instellingen van die link de tekst die je ziet veranderen. Nu kan dat niet meer. Heb je daar een oplossing voor? En ik hoor graag hoe ik de blog kan delen met mijn andere social mediakanalen.
    Groetjes en een fijn weekend!
    Inze

    • Studio Sandra Gortemaker

      Hoi Inze, ik zie op dit moment ook niet de mogelijkheid om een extra of andere tekst toe te voegen. Staat er al een link op en wil je de tekst aanpassen dan kan je het beste in het midden van de tekst gaan staan en die dan aanpassen. Zo behoud je de link. En anders opnieuw typen. Wat betreft Publicize, ik heb het nagevraagd bij Jetpack en het zit er wel in maar wat verborgen. Lees hun blog hierover.https://jetpack.com/support/publicize/#publicize-in-the-block-editor Binnenkort zal ik een nederlandse uitleg schrijven en posten.

Is er nog iets onduidelijk of heb je een andere vraag? Laat het me weten door een reactie achter te laten.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contactgegevens

Btw-ID NL001413297B10
KVK 53368959

Let op: alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Post- en vestigingsadres

Timmermeesterslaan 44 8014 EM Zwolle

Bezoekadres / Kantoor

Esdoornstraat 3 8021 WB Zwolle

%d bloggers liken dit: